22 Nisan 2016 Cuma

Kafası karışıklıklar için "Etnik Kimlik" ve işlevi

Etnik kimlik, asabiyet demek değildir, şeytan işi değildir, bizzat Allah'ın yaratması, dolayısı ile ayetidir. Bu haliyle nötr bir şeydir, aynı kategorideki başka nötrlerden (etnik kimliklerden) bir farkı yoktur. (Küçük Prens'in kurt ile öyküsünde yer alan ve bağ kurmak diye nitelenen kendi kimliği ile kurulan duygusal bağ dışında...)
Etnisitenin üstünlük aracı olarak kullanılmasına ırkçılık diyoruz, bu bir kullanıcı tercihidir, islami açıdan haramdır, doğal bir etiket değil, ayet değil, inşa edilen bir kimliktir.
Etnik kimlik, bireyi bir coğrafyaya bağlar, üzerine bir tarih yükler, devlet, dil, kültür yükler, acı, sevinç ve travma yükler.
Bütün bu yüklemelerin tabiatta bulunma biçiminin mükemmel ve sorunsuz olduğunu söylemiyorum.
Sorumluluğum da burada başlıyor, zaten. Bütün bunların bana yüklediği misyonu bir elbise gibi kuşanıyorum.
Öte yandan bu yüklemelerden "kaçmak/kaçınmak" isteyene de bir sözüm yok.
Ama bunu müslümanlık adına yapmasınlar.
Ne zamandır müslümanlık, Tevfik Fikreti'in tanımladığı anlamda "Vatanım ruyi zemin, milletim akvamı beşer" diyen yumurta kabuğundan çıkmış, vatansız ve geçmişi olmayan bir insan tipi inşa eder oldu? Yok böyle bir tanım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçının özgürlüğü

Yeteneklerini icra etmek, sanatçıyı günlük maişetini tedarikten alıkoyduğu için tarih boyunca sanat ve sanatçı, hamilik müessesine ihtiyaç d...