30 Mayıs 2016 Pazartesi

ABD ile savaş

ABD'yi yönetenler, Irak ve Suriye'de uzunca bir süredir Türkiye'nin hilafına kararlar alıyor, iş birliklerine gidiyorlar. Özünde "kararlı bir denge" hali olarak Türkiye'nin küçüleceğine veya yok olacağına ve bir savaşı göze alamayacağı varsayımına dayanan stratejiler bunlar.
Türkiye, bir beka meselesi olduğu için müdehalenin kendisini değil ama "şimdi ya da sonra" ve "giriş yerleri" bakımından mevcut seçenekler arasında seçim yapabilir.
Ancak görünür vadede ABD'li yetkili...lerin beklentilerine uygun; Türkiye'nin etki alanını büyütecek gelişmeler olacağı açık.
ABD yönetimi, Türkiye ile doğrudan bir savaşı, Nato, İncirlik, askeri anlaşmaların getireceği karmaşık başka yükümlülükler ve elbette savaşın sonucu itibariyle uygun bulmuyor.
Amerikan siyasetinin devleti bir şirket gibi yönetmek eğiliminden olsa gerek terör örgütleriyle Amerikan Devletinin modüler bir ilişki tesis etmesi, modern zamanlarda sabit maliyetleri azaltarak işletmelere esneklik kazandıran "satın alma, kirala" stratejisinin bir uzantısı olabilir. Böylece iş "olumlu" bittiğinde herkesin kendi yoluna gitmesi mümkün olacaktır. Olumsuz senaryoda ise eklenen muharip güç zarar görecek ancak gövde bundan etkilenmeyecektir.
Türkiye'de de medyanın bir kısmı dışında ABD'ya sempati duyan bir sosyal grup kalmadığı; ABD aleyhine bir kanaat konsolidasyonu gerçekleşmiş olduğu görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçının özgürlüğü

Yeteneklerini icra etmek, sanatçıyı günlük maişetini tedarikten alıkoyduğu için tarih boyunca sanat ve sanatçı, hamilik müessesine ihtiyaç d...