25 Şubat 2018 Pazar

Kim korkar hain kurttan?


Hollanda, Türkiye'ye karşı giriştiği kavgada en son söyleyebileceği bir sözü, geçmiş gün itibariyle ifade etmiş oldu. Halen yaşayan kimsenin görmediği, o günleri görenlerin dahi kalmadığı, yalanlarla kurgulanmış bir tarihsel iddiayı meclisinden geçirdi. Bunu bizi incitmek için yaptığını biliyoruz ancak böylelikle elinde aleyhimize karşı kullanabileceği başka kurşun da kalmamış oldu.
Türkiye, yanlış bir şekilde Aile Bakanı Fatma Betül Sayan'ın Hollanda'da uğradığı diplomatik skandalla ilgili Hollanda Devleti ve kamu görevlilerini dava etmedi. AİHM'e de müracaat etmedi. Ülkemizin haklarını böyle mi savunuyor, Dış işleri?
Hollanda Devleti, emperyal, sömürgeci bir devlettir. Yüz yıllarca Guyana, Surinam gibi Güney Amerika ülkelerinin yanısıra Endonezya'yı doyumsuzca sömürmüş ancak Allah'ın bir takdiri olarak dünya savaşlarından olumsuz etkilenerek tarih boyunca elde ettiği sömürgeci kazanımların hepsini kaybetmiştir. Hollanda'nın küresel şirketlere dayanan ekonomik bir gücü olsa da bunun siyasi bir karşılığının bulunmadığını biliyoruz.
Hollanda, tarihsel olarak İngiltere'nin etkisinde kalmış ancak günümüzde sosyolojik olarak Almanya'ya yakın bir ülke. Hollanda'nın, Yunanistan gibi ülkemize karşı gösterdiği davranış bozukluğunu Almanya'nın stratejisi olarak okumak doğru olur.
Almanya'yı nereye koyacağız? Bizi ötekileştirerek kendi küresel kimliğini imal etmeye çalışanların yanına tabii... Boşa kaynak israfı yapıyorlar ama yedi yaşından küçük, bilinci henüz gelişmemiş çocuklar gibi duyarak değil tecrübe ederek öğreniyorlar. Ne yapalım, maliyetine katlanacaklar.
(Resme dair: Avusturalya, 1600'lerden 1828 yılına kadar Yeni Hollanda adıyla Hollanda yönetiminde kaldı. Yeni Zelanda adının nereden geldiği de tahmin edilebilir, sanırım. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçının özgürlüğü

Yeteneklerini icra etmek, sanatçıyı günlük maişetini tedarikten alıkoyduğu için tarih boyunca sanat ve sanatçı, hamilik müessesine ihtiyaç d...