29 Ağustos 2016 Pazartesi

Batı'nın Bakışı

Geniş anlamda Avrupa Birliği, Rusya ve ABD'nin günümüzde de geçerli olduğunu düşündüğüm, 'Devletimize sistemik bakışı' ile ilgili Sevr Anlaşması üzerinden bir değerlendirme yapmak istiyorum. Topraklarımızın paylaşımı dışında kalan Sevr hükümlerine göre:
"- Boğazlar askerden arındırılacak ve uluslararası bir komisyonun kontrolüne verilecek,
- Osmanlı ordusu, ellibin kişi ile sınırlı olacak ve donanmada yalnızca kıyı savunma gemileri olacak,
- Sıkı durun, (ittihat ve terakkini...n, dünya savaşına katılırken kaldırdığı) kapitülasyonlar yeniden canlandırılacak ve yabancı tacirlerin yararına işlemeyi sürdürecek,
- Britanya, Fransa ve İtalya, Osmanlı bütçesini ve kamu borçlarını hep birlikte kontrol edecekler."
Her birinde önemli hususlar kodlanmış.
Adamlar koskoca imparatorluğu dağıtmış, unufak etmiş, Yunan'ı Anadolu'yu işgale yönlendirmiş, Ermenistan'ı kağıt üzerinde de olsa inşa etmişler ama yok!.. hala akılları kapitülasyonlarda; kapitülasyonların sürmesini şart koşmuşlar. Bu kapitülasyonların nasıl bir tadı varmış ki damaklarında kalmış, unutmamış, anlaşmaya derc etmişler.
Güler misin, ağlar mısın? Temel'in NewYork'ta yaptığı inşaatta -asıl kar bundadır diyerek sürekli kaçak kat çıkmak istemesi gibi cesedimizden bile ticari kazanç elde etmek istemişler.
Tarih, şayet vicdanını baskılayıp, zorla yönlendirmezsen sana dostunu, düşmanını en yalın bir biçimde gösteren resimli bir katalog kitabı gibi işlev görür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçının özgürlüğü

Yeteneklerini icra etmek, sanatçıyı günlük maişetini tedarikten alıkoyduğu için tarih boyunca sanat ve sanatçı, hamilik müessesine ihtiyaç d...